Bardzo ważne w prawidłowym rozwoju młodego organizmu uprawiającego sport jest prawidłowa dieta a w szczególności dzieci uprawiających sport (piłkę nożną). Sprawność nasza zależy nie tylko od ćwiczeń, ale także od odżywiania. Chcąc utrzymać organizm w dobrej kondycji, należy zapamiętać, że wszelka energia, jaką dysponujemy pochodzi z tego co zjemy.
W wyniku trawienia, pokarm rozpada się na proste cząsteczki, które dopiero teraz mogą być przyswajalne przez organizm i wraz z krwią transportowane są do wszystkich komórek ciała. Komórki ciała magazynują energie, którą wykorzystujemy np. do pracy mięśniowej związanej z ruchem.
Kilka głównych zasad odżywiania piłkarza:
1. Pij dużo wody, unikaj zaś napojów barwionych i gazowanych - oranżada, pepsi itp.
2. Żadnych chipsów!! coli!! ani alkoholu!!
3. Jedz dużo surowych warzyw i owoców: szczególnie banany.
4. Im mniej przetworzone jedzenie tym lepiej, tak wiec zachowajmy kolejność:
surowe-> gotowane -> grillowane-> smażone.
6. Ostatni posiłek jedz około 3 godzinyprzed meczem/treningiem - pół godziny przed meczem zjedz banana.
7. Nie jedz tuż przed snem, żołądek chce iść spać, nie męcz go wtedy, zachowaj dwugodzinną głodówkę przed snem.